Livsviktigt - För ett lättare liv
Startsida

Om Livsviktigt

Kostrådgivning

Kostföreläsningar

Företag

Kontakta oss

Kostrapport

App

Privatkunder
Senaste nytt


Pressrelease: Kostrådgivning ett lyft för ICA Maxi i Borås
2015-12-03 08:33
Livsviktigt flyttar till nya lokaler.
2015-04-03 17:51
Coca Cola = Life?
2015-01-12 09:56
PRESSRELEASE: Friskare personal sparar pengar åt Gekås
2014-06-24 14:58
Öka ditt intag av D-vitamin
2013-11-07 14:19


PRESSRELEASE: Friskare personal sparar pengar åt Gekås


2014-06-24 14:58

Friskare personal sparar pengar åt GekåsPå köpmeckat Gekås arbetar omkring 1.500 personer. En del på varuhuset, andra vid camping och stuguthyrning.
– Eftersom vi har öppet sju dagar i veckan, från morgon till kväll, har många av våra medarbetare oregelbundna arbetstider, konstaterar Nina Carlsson som är friskvårdsansvarig på företaget.

Hinner man inte äta frukost, missar mellanmålet och skippar lunchen blir det inte bra. Då orkar man inte.
– Logiskt sett är det ju så, att ju bättre mat du äter desto friskare blir du säger Mattias Ahlqvist, kostrådgivare på Livsviktigt i Borås som kallades in för att hjälpa Gekås personal att äta bättre.
På Gekås finns en personalmatsal som serverar både frukostbuffé, olika lunchalternativ, mellanmål, fika och kvällsmat. Varje dag äter 400-600 anställda där.
– Vi kände att vi ville göra något mer övergripande för personalen och att kosten var ett bra ställe att börja, säger Nina Carlsson.

Mattias Ahlqvist tog med sig kollegan Thomas Vangelos, också han kostrådgivare, för att inventera matsalens utbud tillsammans med kockarna. Den dagen åt omkring 600 personer i personalmatsalen och allesammans fick en enkät med frågeställningar om matsalens utbud och huruvida de ville ha information om bra mat. Det ville man.
– Som start fick personalen lyssna på föreläsningen ”Socker”. Det blev många aha-upplevelser, minns Nina Carlsson.
För sockret kan gömma sig lite varstans; i mackan, i flingorna, i den praktiska färdigmaten. Och socker ställer till det, blodsockret åker jojo och humör och ork följer med. I samband med föreläsningen skedde också förändringar i matsalen. Numera har frukostbuffén ett särskilt avdelat bord med osötat bröd, osötad müsli och yoghurt och bärkompott istället för sylt för den som vill ha lite smak. Dessutom har de nyttiga alternativen försetts med gröna etiketter till skillnad mot de lite mindre nyttiga som har vita.
– Det har blivit mycket lättare för vår personal att välja bra mat, säger Nina Carlsson.
Hon konstaterar att det skett en förändring i matvanorna, många äter mer regelbundet och många väljer det nyttiga. Framförallt märker hon att snacket kommit igång.
Och somliga har gått längre än så:
– I mars startade vi en viktminskningsgrupp med Livsviktigt, berättar hon.
Där går företaget in och sponsrar en bra bit av kostnaden för de 15 frivilliga som deltar.
– Vi har fått jättefina resultat och tappat många kilon!
Kosten är en viktig del i Gekås personalpolitik. Träning likaså. Under lågsäsong får personalen till exempel träna en timme i veckan på arbetstid och avdelningar som behöver extra stöttning kan få det i form av personlig tränare.
– Vår personal är viktig, de måste ju orka jobba, säger Nina Carlsson.

Livsviktigt, Allégatan 62, 50337 Borås - 033-243340
Utvecklad av Brave Solutions AB